Chata Hynčice

Chata Hynčice

Architektonická studie novostavby rekreačního objektu

 

Studie: 2023

Zastavěná plocha: 114,8 m2

Podlahová plocha: 203,3 m2

Obec: Hynčice

 

Architektonické řešení

Pozemek se skládá ze tří parcel číslo 1055/1, 1060/24 a 1060/11, celková rozloha pozemku je 1201 m2. Vjezd na pozemek je z místní komunikace na jižní straně pozemku, na kterou je napojena zpevněná plocha s parkováním před navrženým objektem.

Jedná se o novostavbu chatového objektu o ploše 114,8 m2. Stavba má jedno nadzemní podlaží a obytné podkroví. Hmota objektu vychází ze základního tvaru kvádru, který je následně rozdělen na dvě samostatné jednotky. Rozdělení objektu umožňuje lepší funkční využití prostoru a tvarování hmoty.

Objekty jsou dále vzájemně posunuty, což nejenže lépe definuje hmotu objektů a poskytuje jim výraznější tvarový charakter, ale zároveň díky tomuto uspořádání mají uživatelé jednotlivých jednotek více soukromí. Celý objekt ale zůstává kompaktní, což přispívá k jeho funkčnosti a ekonomičnosti. Tvar objektů je jednoduchý a vychází z kontextu okolních staveb, čímž se architektonické ztvárnění objektu snaží respektovat místní charakter a zároveň se harmonicky začlenit do stávajícího prostředí. Tomu pomáhá také použití sedlové střechy a přírodních materiálů, čímž stavba získává regionální charakter.

Uložení stavby na pozemek vychází z terénních charakteristik dané parcely, která je velmi svažitá. Objekt se přizpůsobuje přirozenému svahu, což minimalizuje potřebu zásahů do terénu. Daným usazením stavby do terénu je navíc možné i z ložnice v podkroví vyjít přímo na terén, což přináší jedinečné propojení interiéru s přírodou.

 

Koncepčně je chata řešena tak, aby vytvářela útulné a pohodové místo pro relaxaci a odpočinek. Toho je docíleno jak kompaktností celého objektu, tak i použitím dřeva na fasádě, což stavbě dodává teplý a přívětivý vzhled. Objekty jsou dále chráněny černou skořápkou z plechové krytiny, která nejenže esteticky dotváří celkový vzhled, ale má i praktický účel. Tato ochranná vrstva by měla lépe odolávat silným povětrnostním vlivům, které jsou typické pro horskou oblast, a tím přispívá k dlouhodobé udržitelnosti a trvanlivosti celého objektu.

Každá jednotka obsahuje v 1. NP hlavní obytnou místnost, která se skládá z kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, s přístupem na terasu, samostatné WC, šatnu a technickou místnost. V 2. NP se nachází dva pokoje a koupelna. Hlavní obytné místnosti a terasy jsou orientovány na jihozápadní stranu, tak aby byl umožněn co nejlepší výhled a bylo zajištěno maximální oslunění těchto místností.