RD Ostrov u Macochy

RD Ostrov u Macochy

Architektonická studie stavebních úprav rodinného domu

 

Studie: 2023

Zastavěná plocha: 221,6 m2

Podlahová plocha: 184,0 m2

Místo: Ostrov u Macochy

 

Architektonické řešení

Jedná se o stavební úpravy jednopodlažního rodinného domu se sedlovou střechou. Na pozemku se nachází dva hlavní objekty se sedlovou střechou a garáž s pultovou střechou. Objekt garáže nezapadá do kontextu místa a v současnosti se ani nepočítá s jeho dalším využitím, bylo tedy rozhodnuto o jeho odstranění. To vede k uvolnění prostoru a novým možnostem jak s objekty dále nakládat. Zadání klienta dávalo za úkol vytvoření komplexního rodinného domu, který v sobě třímá dva dětské pokoje, pracovnu, ložnici a velkou obytnou kuchyň s galerií. Současný stav však tyto požadavky z hlediska užitné plochy nedovoluje, proto došlo k propojení dvou původních solitérních objektů spojovacím traktem, což vytvořilo

kompaktní objekt s dostatečnou kapacitou pro naplnění klientových představ. Vzniklý objekt odpovídá kontextu místa, a to díky zachování sedlových střech a uzavřeného dvoru, čímž dům připomíná venkovské sídlo uchovávající si soudobý charakter. Přistavená část domu umožňuje umístění dětských pokojů a koupelny s výhledem do zahrady, zároveň je zde zachován průchod do zadní části pozemku přes zádveří.

Hlavní obytný prostor skládající se z obytné kuchyně, jídelny a obývacího pokoje je umístěn v původním objektu s orientací do zahrady, díky čemuž je z obývacího pokoje přístup na terasu. Zároveň je tento prostor otevřen do podkroví, místnost tak působí prostorněji a je možné ji lépe proslunit použitím střešních oken. Nad prostorem kuchyně a nad ložnicí vzniká podkrovní galerie využívaná jako herna. V druhém stávajícím objektu je poměrně nízká světlá výška, z toho důvodu je zde umístěna pracovna a technické a sociální zázemí.