RD Kyjovice

Architektonická studie novostavby rodinného domu

 

Studie: 2023

Zastavěná plocha: 162,6 m2

Podlahová plocha: 181,8 m2

Místo: Kyjovice

Spolupráce: Bc. Sabina Císařová, Martin Cozl

Objekt vychází ze základního tvaru krychle která, v úrovni 1.NP reaguje na úzký tvar stavební parcely. Reakcí na tvar parcely je vysunutí dvou hmot - první z nich je tvořena vstupní částí, která je vysunutá směrem k vozovce. Vysunutím garáže ze základní části objektu dochází k přirozenému zákoutí, které spolu s přístřeškem vytváří kryté závětří hlavního vstupu do objektu. Tento efekt je dále posílen částečným zapuštěním fasády, která je materiálově i barevně zvýrazněna. Druhá vysunutá hmota je tvořena hlavním obytným prostorem objektu a to obývacím pokojem s kuchyní a jídelnou, který plynule přechází na terasu orientovanou na jihozápad. Terasa je zároveň díky šířce hlavní hmoty kryta před děním na ulici a poskytuje tak komfortní soukromí pro své obyvatele. U této vysunuté hmoty je shodně použit prvek zapuštěné fasády, který má definovat, kde se nachází hlavní pobytové plochy objektu.
Vnitřní dispozice objektu je rozdělena na funkční zóny, jejichž úkolem je navzájem se doplňovat a tím zlepšovat kvalitu a komfort bydlení svým budoucím obyvatelům.
Vstupní část čítá zádveří hlavního vstupu do objektu a vstup do garáže. Na ni navazuje hlavní horizontální i vertikální komunikace objektu společně se samostatnou toaletou a technickým zázemím domu.
Denní (společenská) část obsahuje hlavní obytný prostor celého objektu s funkcemi obytné kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Z této části je vytvořen přímý vstup na terasu s jihozápadní orientací, díky které bude terasa příjemně prosluněna až do pozdních hodin. Terasa je částečně zastřešená a vytváří tak kryté a příjemné místo k relaxaci. Terasa disponuje grilem / krbem, jehož komín navazuje na komín krbu v obývacím pokoji. Tento prvek je zvýrazněn nejen hmotou ale i barvou, jasně tak definuje kde je těžiště obytného prostoru. Do budoucna je zde plánováno vytvoření zimní zahrady což by v kombinaci s grilem / krbem mělo přispět k možnosti celoročního užívání terasy.
Soukromá (klidová) část je v přízemí tvořená ložnicí s šatnou a koupelnou s toaletou. V druhém patře je prostor rozdělen na dva dětské pokoje s jižní orientací pro co největší proslunění. Pracovna je orientována na východ, koupelna se sprchovým koutem směřují na sever Toaleta je obklopena schodištěm.