RD Řepiště

Architektonická studie novostavby rodinného domu

 

Studie: 2022

Zastavěná plocha: 250,1 m2

Podlahová plocha: 197,1 m2

Místo: Řepiště

Jedná se o nepodsklepenou jednopodlažní novostavbu RD, která je zastřešena plochou střechou. Objekt RD vychází z tvaru kříže o rozloze 250,1 m2.
Rodinný dům je funkčně rozdělen na tři hlavní části, vstupní část, veřejnou část a soukromou část . Vstupní část je umístěna v severním traktu a obsahuje kryté závětří a zádveří se šatnou. Plynule na ni navazuje veřejná část objektu, která se rozprostírá od východu k západu a vytváří tak přirozenou bariéru chránící soukromou část umístěnou v jižní části objektu. Veřejná část obsahuje hlavní obytný prostor tvořen otevřenou kuchyňskou linkou, která přechází v jídelnu na kterou plynule navazuje obývací pokoj. Celá tato část je z jižní strany lemována terasou. Součástí kuchyně je i spíž. Dále tato část obsahuje Technickou místnost / sklad, koupelnu, WC a kryté stání pro 2 automobily. Soukromá část objektu v jižním traktu pak disponuje dvěma pracovnami s možností úpravy na hostinský pokoj v případě návštěvy rodiny a Hlavní ložnicí, která obsahuje šatnou a vlastní koupelnu s WC.
Hmotové řešení objektu vychází z tvaru klasického kvádru, který je rozdělen na dvě části, které kolem sebe vzájemně rotují. Vzniká tak objekt s křížového tvaru. Vzniklý kříž se pak dále dotváří vzhledem k funkčnímu dělení objektu na tři části, které na sebe plynule navazují, přičemž dbají na to, aby byl zachován jejich rozdílný charakter a zároveň objekt působil jako jeden harmonický celek.
Veřejná část domu je úmyslně zvednuta nad zbytek objektu, aby jasně akcentovala vstup do objektu a rovněž i zvýšená světlá výška přispívá k zvýraznění velkorysého řešení hlavního obytného prostoru, který plynule navazuje terasu orientovanou na jihozápad, aby došlo k jejímu co nejdelšímu proslunění v odpoledních hodinách. Terasa je zároveň objektem samým kryta od veřejné komunikace, čímž svým obyvatelům dopřává pocit komfortního soukromí od zbytku území.
Zapuštěním podélných stran objektu dochází k jasnému definování jeho kontur, čemuž napomáhá i barevný akcent, který však vychází ze základního hmotového řešení, což vede k harmonizaci celého objektu. Materiálové řešení objektu vychází z vesnického charakteru stavby. Kombinace omítky a přírodních materiálů umožňuje propojení rodinného domu s okolím.